Ohita navigointilinkitSiirry RKTL:n etusivulle
RKTL on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
In English | På svenska

  Sivukartta | Hakemisto A-Ö  

Raputalous ja -tutkimus:
» Rapukantojen seuranta vuosina 2012 ja 2013
» Täplärapukantojen säätely ja taloudellisesti kestävä hyödyntäminen
» Rapuatlas- rapujen ja rapuruton esiintyminen 
» Miten erotat täpläravun jokiravusta?
» Kerro rapuhavainnoistasi - autat rapututkimusta
» Rapujen lisääntymisen lämpötilarajat

Raputalous ja -tutkimus

Täpläravun menestymisen ansiosta raputaloudesta on tullut merkittävä osa sisävesien kalataloutta Etelä-Suomen suurissa järvissä. Myös alkuperäisen jokirapumme kantojen hoidossa ja säilyttämisessä on edistytty. Ravustajat, rapukauppa ja -jalostus tarvitsevat kantojen ja niiden hyödyntämisen seurantaa ja tutkimusta. Raputalouden kehitystä ohjataan kansallisella rapustrategialla.

Ravustus on viime vuosina lisääntynyt ja saaliit kasvaneet. Täplärapuja pyydetään eniten suurilta järviltä, jokirapu asuttaa mieluiten pienempiä järviä ja virtavesiä.

Ravustus ja saaliit

Ravustuskausi alkaa 21.7. kello 12 ja päättyy 31.10. Sekä harrastajat että ammattilaiset ravustavat useimmiten merroilla, tikkupyynti ja muut pyyntitavat ovat väistyneet. Ravustukseen osallistuu yli satatuhatta suomalaista. Viime vuosien (2006–2010) keskimääräinen saalis on ollut 7 miljoonaa rapua, mikä on yli kaksinkertainen määrä vuosituhannen vaihteeseen nähden. Täpläravuista on joillakin vesillä tullut merkittävä lisätulojen lähde myös ammattikalastajille. Tämän myötä sekä rapukauppa että -jalostus ovat kehittyneet suotuisasti ja matkailussakin ravut ja ravustus nostavat näkyvyyttään.

Tutkimus ja seurannat

Rapututkimuksessa RKTL keskittyy rapukantojen hoitoon vaikuttavien tekijöiden selvittämiseen ja kestävän ravustuksen menetelmien ja kannanvaihteluiden syiden tutkimukseen.

Rapukantoja ja niiden rakennetta seurataan maan eri puolilla vuosittaisella saaliskirjanpidolla. Arviot kantojen tilasta auttavat ennakoimaan tulevien rapukausien saaliita, mikä auttaa ravustajia, rapukauppaa ja jalostusta suunnittelemaan toimintaansa.Tulostettava versio

Jaa Jaa
 

Lisätietoa
 
 Muualla verkossa: 
 » Evira 
 » International Association of Astacology 
 
 Julkaisut: 
 » Rapuruton vaikutukset Suomen raputalouteen 
 » Raputuotanto kasvaa, mistä uusia markkinoita? 
 » Kuinka hallita rapuistutuksia – kysytään istuttajilta 
 » Ammattiravustuksen parhaat tekniikat 
 » Rapurutto hallintaan II 
 » Rapujen levinneisyys ja tuotanto Suomessa 2010 
 » Kansallinen rapustrategia 
 

© Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.Muokattu 19.6.2014