Ohita navigointilinkitSiirry RKTL:n etusivulle
RKTL on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
In English | På svenska

  Sivukartta | Hakemisto A-Ö  

Hirvieläimet:
» Hirvi 
  •Hirven kannanarvioinnin menetelmät 
  • •  Hirvihavaintokortti
  •Aikaistetun hirvenpyynnin vaikutukset Ylä-Lapissa
» Metsäpeura 
» Hirvieläinten satelliittiseuranta 

Hirvihavaintokortti

Sähköinen hirvihavaintokortti käytössä

Metsästyksen suunnittelun tueksi tarvitaan nykyistä nopeammin tietoa hirvikannan koosta. Jotta tämä olisi mahdollista ja käsin tehtävästä hitaasta ja työläästä hirvihavaintokorttien tallentamisesta päästäisiin eroon, testattiin jahtikausina 2009 ja 2010 hirvihavaintokortin täyttämistä netissä. Sähköinen hirvihavaintokortti avattiin kaikkien hirviseurueiden käyttöön vuoden 2011 hirvenmetsästyskaudella.

Linkki järjestelmään:Hirvihavaintokortti

Rekisteröidy käyttäjäksi antamalla käyttäjätunnuksesi (sähköpostiosoitteesi) ja salasanasi (vähintään 4 merkkiä). Muista laittaa rekisteröitymislomakkeeseen rasti kohtaan SORKKA. Käyttäjätunnuksesi aktivoidaan muutaman päivän sisällä ja siitä tulee ilmoitus sähköpostiisi. HUOM! Sähköinen hirvihavaintokortti on käytettävissä hirvenmetsästyskauden aikana.

Ohjeet

Video-ohjeet

Hirvihavaintokortin sähköistäminen on mittava uudistus. Vielä pilottivaiheessa kaikki järjestelmän ominaisuudet eivät toteudu, mutta jatkossa siltä odotetaan monia hyötyjä:

  • Hirvihavaintokorteista lasketut tuottoluvut ja kannanarviot saadaan metsästäjien käyttöön hyvissä ajoin keväällä.
  • Jahdin puolivälissä voidaan tuottaa ennusteita siitä, miten jäljellä olevia lupia tulisi käyttää. Rakenteilla oleva tietokantajärjestelmä mahdollistaa näiden ennusteiden välittömän raportoinnin metsästäjille.
  • Metsästäjät voivat halutessaan kirjautua järjestelmään ja seurata siellä metsästyksen edistymistä ja siitä saadun tiedon kertymistä.
  • Järjestelmään liitetään digitaalinen karttapohja, johon voidaan rajata kunkin seurueen metsästyksessä käyttämä alue. Näin voidaan hyödyntää paikkatietoa kannanarvioinnissa ja tuottaa metsästäjille havainnolliset karttapohjaiset raportit.
  • Tarkempi paikkatieto mahdollistaa myös paremmat kannanarviot. Hyöty on erityisen suuri alueilla, joilla on yhteislupia ja tilanteissa, joissa monet seurueet metsästävät samoilla valtion mailla.

Klikkaamalla kuvaa näet näkymän sähköisestä hirvi-
havaintokortista

 

Myös perinteinen havaintokortti säilyy edelleen käytössä. Alla olevista linkeistä voit ladata havaintokortin itsellesi. Tulosta kortti, täytä ja lähetä se postissa kortissa mainittuun osoitteeseen.

Hirvihavaintokortti (pdf, ei lomakemuotoinen) Älgobservationskort (pdf)

Paperisen hirvihavaintokortin palautusosoite on muuttunut:

Luonnonvarakeskus
Tunnus 5003955
Info HIRVI
00003 VASTAUSLÄHETYS

Lue myös ohje koordinaattien ilmoittamisesta käytettäessä paperista hirvihavaintokorttia

Voit myös tilata paperisen hirvihavaintokortin:

Hirvikannan seurannan avustaminen havaintokortteja täyttämällä ja palauttamalla on eräs suomalaisen metsästäjäkunnan talkootyön suurimpia voimannäyttöjä: vuosittain yli 5000 hirviseuruetta eri puolilta maata täyttää ja palauttaa kortin. Korttiin merkityt havainnot urosten, naaraiden ja vasojen määristä tuottavat tiedon sekä aikuiskannan rakenteesta että vasatuotosta. Nämä tiedot yhdessä runsausindeksin kanssa ovat ensisijaisen tärkeitä arvioitaessa metsästyksen vaikutusta hirvikantaan ja suunniteltaessa pyyntilupamääriä.

Lisätietoja:
tutkija Jyrki Pusenius

Ohje koordinaattien ilmoittamiseen käytettäessä paperista hirvihavaintokorttia

Hirvihavaintokortilla pyydetään metsästysalueen koordinaatteja. Seurueiden sijainnin paikkatieto on tarpeen hirvitalousalueiden rajojen muuttuessa. Koordinaattien avulla voidaan myös paremmin selvittää hirvikannan ja saaliin alueellista jakautumista. Niistä on myös hyötyä Pohjois-Suomen valtionmaiden havaintokorttiaineiston tulkinnassa.
Tulostettava versio

Jaa Jaa
 
Ajankohtaista
 
 Ohje koordinaattien ilmoittamiseen käytettäessä paperista hirvihavaintokorttia 
 Hirvihavaintokortilla pyydetään metsästysalueen koordinaatteja. Seurueiden sijainnin paikkatieto on tarpeen hirvitalousalueiden rajojen muuttuessa. Koordinaattien avulla voidaan myös paremmin selvittää hirvikannan ja saaliin alueellista jakautumista. Niistä on myös hyötyä Pohjois-Suomen valtionmaiden havaintokorttiaineiston tulkinnassa. 
 
 

Lisätietoa
 
 RKTL:n sivuilla: 
 » Sähköiselle hirvihavaintokortille toivotaan lisää käyttäjiä 
 » Sähköinen hirvihavaintokortti käytössä 
 

© Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.Muokattu 10.6.2015