Ohita navigointilinkitSiirry RKTL:n etusivulle
RKTL on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
In English | På svenska

  Sivukartta | Hakemisto A-Ö  

Suurpetotutkimus:
» Susi 
  •Suden kanta-arviot
  •Suden kanta-arvioinnin menetelmät 
  •Susien pantaseuranta 
  •Susitutkimus ja julkaisut
  •DNA-tutkimus ja sudet
» Karhu 
» Ilves 
» Ahma 
» Suurpetohavainnot 
» RKTL:n lausunnot suurpedoista
» Suurpetojen aiheuttamat ristiriidat
» Kysymyksiä ja vastauksia suurpetotutkimuksesta ja suurpetojen kannanarvioinnista

Riistahavainnot.fi – Suurpetohavainnot verkossa

Riistahavainnot.fi -palvelussa ovat nähtävissä suurpetoyhdyshenkilöille ilmoitetut karhu-, susi, ilves- ja ahmahavainnot, jotka on kirjattu Tassu-suurpetohavaintojärjestelmään. Havaintoja voi tarkastella viimeisimmän kahden kuukauden ajalta. Palvelu on auki ympäri vuoden.

HUOM! Pantaseurantapalvelu ei ole käytössä metsästyskaudella 2014-2015, koska emme onnistuneet pannoittamaan talvella yhtään sutta haasteellisten lumiolojen vuoksi.

Riistahavainnot.fi -palvelussa ovat nähtävissä suurpetoyhdyshenkilöille ilmoitetut karhu-, susi, ilves- ja ahmahavainnot, jotka on kirjattu Tassu-suurpetohavaintojärjestelmään. Havaintoja voi tarkastella viimeisimmän kahden kuukauden ajalta. Palvelu on auki ympäri vuoden.

Havainnot esitetään kartalla ruutuina, jotka vastaavat luonnossa 10 x 10 kilometrin aluetta. Ruutujen väritys ilmaisee lajia ja havaintojen lukumäärää ruudun alueella: mitä tummempi ruutu sitä enemmän ruudun alueella on tehty havaintoja. Havainnot eivät kerro suurpetojen määrästä: samasta yksilöstä voidaan tehdä runsaasti havaintoja, mutta silti havaintojen kohteena on vain yksi yksilö. Toisaalta, jos joltain alueelta ei tule havaintoja, se ei vielä tarkoita, ettei alueella voisi olla suurpetoja.

Ruutua klikkaamalla saadaan näkyviin tarkemmat tiedot havaintojen lukumäärästä sekä havaintotyypeistä (näkö- tai jälkihavainto tai muu havainto). Lisäksi palvelussa kerrotaan, milloin viimeisin havainto on tehty ja onko havainto suurpetoyhdyshenkilön tarkistama.

Palvelun tiedot päivittyvät kerran vuorokaudessa. Suurpetoyhdyshenkilön Tassu-järjestelmään kirjaama havainto näkyy palvelussa seuraavana päivänä.

Syksyllä 2013 RKTL toi susien pantaseurantatiedot kaikkien saataville verkon kautta. Tätä tietoa ei pystytä tarjoamaan metsästyskaudella 2014–2015, sillä susia ei onnistuttu pannoittamaan viime talven aikana huonon lumitilanteen vuoksi. Mikäli tulevan talven pannoitukset onnistuvat, pantaseurantatietoa on seuraavan kerran tarjolla metsästyskauden 2015–2016 alussa. Pantaseurantatiedot tulevat osaksi Riistahavainnot.fi-palvelua. Pantaseurantatietojen avulla pannoitettujen susien liikkumista on voitu seurata lähes reaaliaikaisesti. Riistahavainnot-fi-palvelua kehitetään edelleen.

Linkki palveluun: http://riistahavainnot.fi/

Lue lisää suurpetohavainnoistaTulostettava versio

Jaa Jaa
 
Ajankohtaista
 
 Haasteelliset lumiolosuhteet estivät susien pannoitukset 
 Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos ei onnistunut laittamaan lähetinpantaa yhdellekään sudelle viime talvena. Pääsyynä pannoitusten epäonnistumiseen oli poikkeukselliset lumiolosuhteet.  
 
 Susien pantaseurantapalvelu jää tauolle 
 Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen susien pantaseurantapalvelu suljetaan helmikuun lopussa jänismetsästyskauden päättyessä. Palvelun avulla koiran kanssa metsästävät ovat voineet suunnitella jahdit niin, että kohtaamisia susien kanssa on voitu vähentää.  
 
 Susien paikannustietoa tarkennetaan koiravahinkojen ehkäisemiseksi 
 Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos avasi syyskuun alussa susien pantaseurantapalvelun nettiin. Palvelusta saa tiedon pantasusien sijainnista 10 x 10 kilometrin tarkkuudella optimitilanteessa seitsemän tunnin viiveellä. Palvelu on otettu myönteisesti vastaan, mutta erityisesti Kainuun alueelta on tullut toiveita lisätä tiedon tarkkuutta, sillä alueella sudet ovat aiheuttaneet koiravahinkoja.  
 
 

Lisätietoa
 
 RKTL:n sivuilla: 
 » Susien pantaseuranta vetää kävijöitä netissä 
 » Pantasusi palasi Kainuuseen 
 » Pantasusi matkalla Kainuusta etelään 
 » Pantasusi Rillan kuolinsyyselvitys on valmistunut 
 » Kainuusta löydetty kuollut pantasusi 
 » Nuori pantasusi siirtyi Keuruulta Toholammille 
 » Lieksasta kuolleena löytyneen pantasuden kuolinsyyksi varmistui nääntyminen ja kuivuminen 
 » Susipuhelin muuttaa nettiin 
 » Mitä saadaan irti susisatelliiteista? 
 
 Muualla verkossa: 
 » Susien pantaseuranta -palvelu 
 » Susien pantaseuranta -palvelu (på svenska) 
 » Sarvi: Lähetinpannoilla monipuolista tietoa suurpedoista 
 

© Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.Muokattu 17.9.2014