Ohita navigointilinkitSiirry RKTL:n etusivulle
RKTL on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
In English | På svenska

  Sivukartta | Hakemisto A-Ö  

Suurpetotutkimus:
» Susi 
  •Suden kanta-arviot
  •Suden kanta-arvioinnin menetelmät 
  •Susien pantaseuranta 
  •Susitutkimus ja julkaisut
  •DNA-tutkimus ja sudet 
» Karhu 
» Ilves 
» Ahma 
» Suurpetohavainnot 
» Luken lausunnot suurpedoista
» Suurpetojen aiheuttamat ristiriidat
» Kysymyksiä ja vastauksia suurpetotutkimuksesta ja suurpetojen kannanarvioinnista

Riistahavainnot.fi – Suurpetohavainnot ja susien pantaseuranta verkossa

Riistahavainnot.fi -palvelussa ovat nähtävissä suurpetoyhdyshenkilöille ilmoitetut karhu-, susi, ilves- ja ahmahavainnot, jotka on kirjattu Tassu-suurpetohavaintojärjestelmään. Havaintoja voi tarkastella viimeisimmän kahden kuukauden ajalta. Pannoitustietoja ei esitetä maaliskuun ja elokuun välisenä aikana susien lisääntymisajan vuoksi.

Riistahavainnot.fi -palvelussa ovat nähtävissä suurpetoyhdyshenkilöille ilmoitetut karhu-, susi, ilves- ja ahmahavainnot, jotka on kirjattu Tassu-suurpetohavaintojärjestelmään. Havaintoja voi tarkastella viimeisimmän kahden kuukauden ajalta. Havaintotietoja esitetään palvelussa ympäri vuoden.

Havainnot esitetään kartalla ruutuina, jotka vastaavat luonnossa 10 x 10 kilometrin aluetta. Ruutujen väritys ilmaisee lajia ja havaintojen lukumäärää ruudun alueella: mitä tummempi ruutu sitä enemmän ruudun alueella on tehty havaintoja. Havainnot eivät kerro suurpetojen määrästä: samasta yksilöstä voidaan tehdä runsaasti havaintoja, mutta silti havaintojen kohteena on vain yksi yksilö. Toisaalta, jos joltain alueelta ei tule havaintoja, se ei vielä tarkoita, ettei alueella voisi olla suurpetoja.

Ruutua klikkaamalla saadaan näkyviin tarkemmat tiedot havaintojen lukumäärästä sekä havaintotyypeistä (näkö- tai jälkihavainto tai muu havainto). Lisäksi palvelussa kerrotaan, milloin viimeisin havainto on tehty ja onko havainto suurpetoyhdyshenkilön tarkistama.

Palvelun tiedot päivittyvät kerran vuorokaudessa. Suurpetoyhdyshenkilön Tassu-järjestelmään kirjaama havainto näkyy palvelussa seuraavana päivänä.

Pantasusien paikannustietoa esitetään palvelussa helmikuun loppuun asti ja jälleen syyskuusta lähtien. Maaliskuun ja elokuuhun välisellä ajalla paikannustietoja ei esitetä suden lisääntymisajan vuoksi. Tavoitteena on, että kunkin suden paikannushavainnot päivittyvät palveluun seitsemän tunnin välein. Tämä edellyttää, että eläin on paikannushetkellä riittävän avoimessa maastossa, jossa paikannus onnistuu. Lisäksi eläimen tulee olla GSM-kuuluvuusalueella, jotta panta pystyy lähettämään paikannustiedot. Palvelussa kerrotaan, mikäli paikannus on yli kaksi viikkoa vanha. Verkkopalvelussa ei esitetä eläimen tarkkaa sijaintia, vaan Suomi on jaettu 5 x 5 kilometrin ruutuihin. Palvelussa esitetään, missä ruudussa pannoitettu susi on ollut viimeisimmän paikannuksen mukaan.

Pantasusien reviirialueita -kohdassa esitetään aiempina vuosina pantaseurannassa olleiden susien paikannusten perusteella laskettujen reviirien rajat. Reviirin käyttöä kuvataan palvelussa kolmella eri värillä: vihreällä reviirin reuna-alueita, oranssilla ja punaisella ydinalueita. Reviiriä klikkaamalla saa auki lisätietoja seurannassa olleesta yksilöstä ja siitä, milloin alueella on ollut reviiri.

Linkki palveluun: http://riistahavainnot.fi/

Lue lisää suurpetohavainnoistaTulostettava versio

Jaa Jaa
 
Ajankohtaista
 
 Luonnonvarakeskus pannoitti 15 sutta 
 Luonnonvarakeskus pannoitti 15 sutta kevään aikana. Susia pannoitettiin Kainuussa, Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa. Pannoitus päättyi 15. huhtikuuta. 
 
 

Lisätietoa
 
 RKTL:n sivuilla: 
 » Susien paikannustietoa tarkennetaan koiravahinkojen ehkäisemiseksi 
 » Susien pantaseuranta vetää kävijöitä netissä 
 » Pantasusi palasi Kainuuseen 
 » Pantasusi matkalla Kainuusta etelään 
 » Pantasusi Rillan kuolinsyyselvitys on valmistunut 
 » Kainuusta löydetty kuollut pantasusi 
 » Nuori pantasusi siirtyi Keuruulta Toholammille 
 » Lieksasta kuolleena löytyneen pantasuden kuolinsyyksi varmistui nääntyminen ja kuivuminen 
 » Susipuhelin muuttaa nettiin 
 » Mitä saadaan irti susisatelliiteista? 
 
 Muualla verkossa: 
 » Susien pantaseuranta -palvelu 
 » Susien pantaseuranta -palvelu (på svenska) 
 » Sarvi: Lähetinpannoilla monipuolista tietoa suurpedoista 
 

© Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.Muokattu 7.5.2015