Ohita navigointilinkitSiirry RKTL:n etusivulle
RKTL on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
In English | På svenska

  Sivukartta | Hakemisto A-Ö  

Istutustutkimusohjelman tulokset käyttöön sopimusviljelyssä

Lohi- ja meritaimenistutukset ovat 1990-luvulta lähtien tuottaneet erittäin huonosti saalista. RKTL:n istutustutkimusohjelman mukaan selittäviä tekijöitä ovat Itämeren tilassa, kalastuksessa ja istukkaiden laadussa tapahtuneet muutokset.

Merkittävin selittäjä näyttäisi olevan meren tila - Itämeri ei enää elätä vaelluspoikasia. Myös tiukentuneet kalastuskiintiöt, hylkeet ja lohen alhainen hinta ovat vähentäneet kalastusta ja siten lohisaaliita ja merkkipalautuksia.

- Istukkaiden laadun merkitys on suhteessa vähäisempi, mutta koska meren tilan parantamiseen ei ole yhtä säätönuppia ja kalastustakin on vaikea säädellä istutusten kannalta optimaalisesti, on tutkimusohjelmassa keskitytty istukkaiden laadun parantamiseen. Jossa siinäkin on kyllä parantamisen varaa, istutustutkimusohjelman vetäjä Matti Salminen sanoo.

Tutkimusohjelman tulosten perusteella on tarkennettu RKTL:n sopimuskasvatuksen käytäntöjä. Poikasten laatua on parannettu muun muassa puuttumalla liialliseen ruokintaan ja kaihin torjuntaan on annettu ohjeita. Istutusten ajoitusta on myös pyritty tarkentamaan ottamalla entistä paremmin huomioon laitosten erilaiset olosuhteet. Näin pyritään varmistamaan, että poikaset ovat varmasti istutusvalmiita.

- Ohjelman uutena avauksena on kehittää kasvatusympäristö, joka tuottaa entistä elinkelpoisempia poikasia. Kasvatusympäristöä monipuolistetaan ja virikkeistetään ja poikasten lihaskuntoa kehitetään. Ravinnon koostumusta tarkennetaan ja sen saantia rytmitetään elinkyvyn parantamiseksi. Näistä ei vielä ole ohjeistusta annettavana, mutta niihin paneudutaan erityisesti tutkimusohjelman loppupuolella.

Lue lisää istutustutkimusohjelman väliraportista

Istutustutkimusohjelma RKTL:n verkkosivuillaTulostettava versio

Jaa Jaa
 


© Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.Muokattu 12.11.2014