Ohita navigointilinkitSiirry RKTL:n etusivulle
RKTL on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
In English | På svenska

  Sivukartta | Hakemisto A-Ö  

Vesiviljely

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen vesiviljelyn tehtävänä on säilyttää Suomen arvokalakannat ja niiden monimuotoisuus viljelyn keinoin silloin, kun muut säilytyskeinot eivät sitä turvaa. Myös kalanviljelyelinkeinon edellytysten kehittäminen kuuluu vesiviljelyn tehtäviin.

  Siian mädinhaudontaa suppiloissa Taivalkos-
  kella.

Kalanviljelylaitokset ylläpitävät alkuperäisiä kalakantoja ajanmukaiseen tutkimukseen tukeutuen. Laitokset tuottavat emokalanviljelyllä taustaltaan tunnettua mätiä ja pikkupoikasia jatkokasvatukseen, ja lisäksi tuotetaan muita viljelytuotteita sekä asiantuntijapalveluita, joilla parannetaan kalastusmahdollisuuksia ja edistetään kalanviljelyelinkeinon kehittymistä.

Viljelyssä on 12 alkuperäistä kotimaista kalalajia tai -muotoa. Vesistökohtaisia, erilaistuneita kantoja on yhteensä useita kymmeniä. Lisäksi laitoksille on tallennettu, on tuotannossa tai jalostustoiminnan piirissä joitakin ulkomailta tuotuja lajeja. Tärkeimpien kantojen säilyttämistä varmistaa maitipankki.

Nykyaikaisissa kalanviljelylaitoksissa on hyvät valmiudet tutkimusyhteistyöhön. Kansainvälisissä yhteyksissä hyödynnetään suomalaista viljelyosaamista maailmanlaajuisesti.Tulostettava versio

Jaa Jaa
 
Ajankohtaista
 
 Tervon kalanviljelylaitoksessa huippututkimusta kirjolohen jalostuksessa – kevään korvalla syntynyt sukupolvi takaa jalostustyön jatkuvuuden 
 Luonnonvarakeskuksen Tervon kalanviljelylaitoksessa tuotettiin pääsiäisviikolla onnistuneesti kirjolohen uusi jalostussukupolvi. Kesän 2014 loppupuolelle ajoittunut hellejakso rasitti koko kalanviljelyelinkeinoa, ja kirjolohen uuden sukupolven syntyminen oli lämpimän loppukesän johdosta epävarmaa kuluvan vuoden huhtikuun alkupuolelle saakka. 
 
 KINGi tulee kalankasvatukseen 
 Kalankasvattajat, jalostajat ja kuluttajat haluavat, että kasvatettu kirjolohi on tasakokoista. Kirjolohen jalostuksessa on kuitenkin tärkeää säilyttää monimuotoisuus ja perinnöllinen vaihtelu, joka vääjäämättä tarkoittaa myös eroja kalojen koossa. Miten ratkaista ristiriitaiset tavoitteet? Vastaus löytyy KING-menetelmästä. 
 
 

Lisätietoa
 
 RKTL:n sivuilla: 
 » Vesiviljelyn laatujärjestelmä 
 » Vesiviljelyn organisaatio 
 » Muuttuvat elinkeinot ja kilpailukyky 
 » Laadukkaat ja terveelliset elintarvikkeet 
 » Monipuolinen ja kestävä tuotanto 
 
 Muualla verkossa: 
 » Vesi vaihtuu valtion kaloilla (Apaja 1/2014) 
 » Uhanalainen meriharjus talteen Perämereltä (Apaja 1/2013) 
 

© Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.Muokattu 7.5.2015